tisdag 23 september 2014

Litet mer om ballongsamhället

Igår länkade jag till Mats Alvessons inlägg på DN debatt (http://www.dn.se/debatt/vi-lever-i-ballongsamhallet-och-det-riskerar-spricka/). Jag hade inte tid att skriva mer om detta då, men visst är det tänkvärt det han skriver.

Att "ettor och nollor" i sig skulle vara något som inte är produktivt håller jag inte med om. Att exempelvis en ingenjör hela tiden blir effektivare beror nästan enbart på just ettor och nollor: Utvecklingen av mjukvara (beräknings- och analysprogram) och hårdvara (datorkraft) samt att man numera kan få reda på nästan allting om allting via bara några knapptryckningar. Ettor och nollor alltså.

Vad som däremot tillför mycket litet är saker som omorganisationer, ledord, värdegrunder, systematiskt kvalitetsarbete, förbättringstavlor med speciella regler, processer, procedurer, rutiner och Power Point-presentationer med små med streck förbundna fyrkantiga boxar innehållande ordet "management" i olika sammansättningar. De flesta organisationer skulle ha väldigt mycket att vinna på att slänga ut de pratkonsulter som livnär sig på att producera sådant. Problemet är bara att det i organisationerna finns ett stort antal chefer som är beroende av indata från pratkonsulterna för att det skall se ut som om de själva gör något.

Alvessons själv tycks naturligtvis också vara en del av ballongens midja. Denna ironi kan han knappast vara ovetande om och det gör förstås inlägget ännu mer roande att läsa :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar