lördag 13 september 2014

Ovärdigt debattbeteende av "Alliansen"

När man tittar på de TV-sända debatterna måste man komma ihåg en sak: Stefan Löfvén är en person som ägnat sig åt många saker i sitt liv. Han var med och startade en SSU-förening men han har inte alls samma skolning i ungdomsförbunden som exempelvis Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt gjorde lumpen, gick en 3 1/2-årig ekonomiutbildning vid Stockholms Universitet, blev ordförande i Muf genom en kupp, riksdagsledamot, partiledare och statsminister.  Han har till och med varit gift med en moderat toppolitiker. Han är helt och hållet skolad i den politiska världen, van vid gapig ungdomsförbundsretorik, hugg i ryggen och politiskt rävspel.

Löfven har gått den långa vägen via vanliga arbetarjobb, fackföreningskarriär och till sist partiledare. Han är van vid att man sitter ner i lugn och ro runt ett sammanträdesbord. Man diskuterar och lyssnar på varandra för att till sist komma fram till en lösning som alla kan acceptera. Denna inställning passar tyvärr illa i en TV-debatt mot arroganta yrkespolitiker som Reinfeldt och Lööf, men den passar förmodligen väl så bra när man skall leda ett regeringsarbete.

Så har Regeringen Reinfeldts tid också präglats av hastiga och ogenomtänkta beslut. Ett exempel är när man som en av de första åtgärderna efter valsegern 2006 över en natt avskaffade investeringsstödet till byggande av hyresrätter. Utan att våga reformera de hyresregleringar som tyvärr gör att ett sådant stöd behövs. Ett ogenomtänkt beslut som helt fattades på grundval av nyliberal ideologi, utan eftertanke. Läs till exempel här om de varningar som regeringen struntade i:
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/nya-hyresratter-hotas-av-slopat-investeringsstod_7139435.svd

När man läser Reinfeldts bok "Det sovande folket" som till exempel kan läsas här:
http://www.slideshare.net/AlliansfrittSverige/fredrik-reinfeldt-det-sovande-folket
(strunta i det vinklade förordet till piratutgåvan) så inser man vad som ligger till grund för de senaste åtta årens politik. "Alliansregeringen" har helt enkelt varit fullständigt inriktad på att realisera det nyliberala idéprogram som den unge ambitiöse Reinfeldt formulerade efter att han vid 28 års ålder suttit två år i Riksdagen. Visst. Det är länge sedan, men jag lovar att den som läser boken känner igen sig i dagens politik. Och det tar inte så lång tid att läsa den heller, den är tunn och det märks att den inte är skriven av någon stor tänkare. Det går att mer eller mindre scrolla igenom den,

Boken inleds med ett taffligt försök att producera en Orwellsk framtidsdystopi, där ”Sovhjärnorna” börjat självdö i sin bidragsberoende sysslolöshet. Uppenbarligen anser Reinfeldt att de flesta människor är oförmögna att fylla sin tillvaro med mening om de inte piskas att arbeta hela tiden.

Därefter vidtar en ganska enformig textmassa om hur befolkningen förslappats av välfärdssystemen. Upprepningarna är många men en del intressanta citat förtjänar att nämnas med efterföljande kommentar. F-n vad kul det hade varit att få ha en riktig debatt med "Stridshingsten" om sådana här saker...

Nu kör vi. Citaten mellan "" och i kursiv stil. Därefter mina egna tankar om det som Reinfeldt skrivit.

Efter 1970 är det enbart med konstgjorda åtgärder och genom att skjuta problem på framtida generationer via skulduppbyggnad som socialdemokraterna kunnat fortsätta som tidigare. Efter snart 25 år av devalveringar och lånepolitik går välfärdsstaten Sverige mot statsbankrutt”.

Men Fredrik – hur tänker du nu då, när du i sju år hetsat befolkningen att skuldsätta sig i en aldrig tidigare skådad takt? Är det de svenska hushållen som skall låna tills de går bankrutt nu?... Eller helgar ändamålen medlen? Att se till att Sovhjärnorna har stora skulder är onekligen ett effektivt sätt få dem att arbeta bättre...

I ena ringhörnan finns socialdemokraterna med sin störste välfärdsideologiska parhäst folkpartiet...”.

Haha. Där lyckades du bra, Fredrik. Numera är ju Folkpartiet ett mer eller mindre meningslöst litet lydparti till Moderaterna.

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade till att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd. Tecknen är mycket tydliga hos det uppväxande släktet, de 60- och 70-talsfödda. Hos många av mina generationskamrater märker jag en okritisk inställning till att ”samhället” skall ordna bostad.”

Ja, vad skall man säga. Är det något som Alliansen lyckats med så är det ju att se till att det inte finns några bostäder ”ordnade” åt det uppväxande släktet.

De som förstår att tillgodogöra sig kunskap blir de som kommer att klara sig bäst. Det har ingenting med pengar att göra, inte med titlar eller med kön. Det handlar om att begåvas med föräldrar som förstår att fostra en självständig individ och som förstår att uppmuntra till självstudier. Det handlar om att växa upp i ett hem som ger utrymme för studiemotivation.”

No shit, Fredrik. Men... hur tror du att en andra generationens invandrarungdom i någon av våra allt mer miserabla förorter skall finna denna studiemotivation i ett hem där dina tre småbröder hoppar i sängen bakom dig och mamma och morbror grälar i köket när du försöker läsa? Du och din regering har ju, genom att avskaffa investeringsstödet till hyresrätter, mer eller mindre strypt byggandet av bostäder till dessa människor. Till förmån för ROT-avdrag åt dem som redan bor bra...

Sverige har fått en stor grupp medborgare som lider brist på tillräckliga kunskaper.” Och litet längre ner på samma sida: ”De vet att berätta mycket om musikgrupper och är experter på kärleksproblem, men de har betydligt svårare för att namnge landets ministrar och de klarar inte av att fylla i den enklaste blankett”.

Ungdomars intresse för ”musikgrupper” raljerar Reinfeldt med på flera ställen i texten. Fotbollsintresse verkar däremot OK. I alla fall om man håller på Djurgården. Men Fredrik, vad i hela friden är det för fel med musikintresse?... I övrigt dryper texten av förakt mot stora delar av befolkningen. Ganska obehaglig läsning faktiskt.

Strävan efter trygghet, vilken framträder ännu tydligare i lågkonjunkturer, gör att riskbedömningen för den som har en ”trygg” tjänst i den offentliga sektorn alltid faller ut till nackdel för att försöka bryta sig loss och stå på egna ben.”

Men Fredrik – hur tänker du nu då, när du med din politik gjort att konsekvenserna av att förlora jobbet är större än någonsin. Tror du inte att det gör människor mer ofria? Mer trygghetssökande och mindre benägna att pröva sina vingar i olika sammanhang. Nu blev det allt riktigt tokigt...

Ungdomars ständiga vilja att gruppera sig i olika stilriktningar, ofta följandes musikens olika inriktningar, är ett bevis för hur de unga flyr in i kollektivets skyddande värld.”

Men Fredrik, du som är Djurgårdare. Du har ju själv sökt dig till ett sådant kollektiv. Och vad i hela världen är det för fel med att ha ett stort musikintresse?

Bristen på tillit till våra medmänniskor beror delvis på den strävan efter ensamhet som kännetecknar många svenskar. Vår välfärd och tidigare stora rikedom har i hög utsträckning använts för att utöka svenskarnas bostadsyta.”

Är det detta som ligger bakom att du omfördelat skattepengar från stimulanser av nybyggen till renoveringar av befintliga bostäder? Att du vill föra oss närmare varandra genom att se till att vi blir mer trångbodda? Snälle Fredrik, det är en dålig idé, jag lovar dig.

2 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet ! Ok om jag delar på fb?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dela så mycket du vill. Ju fler som läser det jag skrivit desto gladare blir jag :-)

      Radera